Jarní očista těla a duše

Velikonoční půst teoreticky známe všichni. Dodržují ho však snad jen příslušníci pravoslavné církve. Jaromíra Jágra jsem se neptal. Jarní půst, tedy bezmasé období, byl fintou církve pro očistu těla i duše. Mnoho církevních obřadů bylo příležitostí zamyslet se sám nad sebou. Ostatně i řada jiných církví má omezení jídelníčku z náboženských důvodů. Tušíme však, že v pozadí jde o zdravotní záležitost. Protože máme křesťanství v genech, i my se domníváme, že očista nutně souvisí se stravou. Většina lidí pod heslem ,,Žijeme jen jednou“ a odmítá se ve stravě omezovat. Bohužel v době gigantického přebytku potravin se musíme omezovat stále. Nabídka je chuťově tak lákavá, že ďábel v nás častěji vítězí, než prohrává. Nakonec již Bůh ve Starém zákoně předpověděl, že problém lidstva bude nestřídmost a že lidi neodolají ani rajskému jablku. Málo lidí ví, že Eva z Adamova žebra měla předchůdkyni. Rozvernou a neřestnou Lilith. Ta se však Bohovi nezdála být vhodnou pramáti lidstva. Jen tak na okraj, archeogenetici potvrzují, že všichni si na věky neseme v sobě geny jedné ženy, tedy matky lidstva. Abych všechno nesváděl na jídlo, tak i synové Adama a Evy, Kain a Ábel symbolizovali problém budoucího lidstva, bratrovražednou nenávist. Ano, všichni jsme děti jednoho prapředka a s gustem se zabíjíme. Proč, to nevíme, ale tušíme, že je to naše prokletí. K zamyšlení však jaro stojí. Vše živé vykazuje existenci v jakýchsi cyklech. Střídají se období dob ledových s dobou sucha a horka. Války propukají v pravidelných intervalech. V průběhu dne se náš nervový systém, hormony i činnost orgánů mění v závislosti na cirkadiálním rytmu. Tak bych mohl pokračovat dále. Rok má také svůj rytmus. Fyziologicky i v dnešní době bychom měli v zimě spát o hodinu déle, sedláci v zimě spali třeba dvacet hodin. Tudíž málo jedli, kysané zelí, hrách a čočku. Současná doba nás žene stále před sebou. Někdy v tom překotném běhu nám musí dojít síly a my musíme zvolnit. Proč ne na jaře. Statisticky v dubnu umírá nejvíce lidí. Staročeši říkali: ,,Přežiješ-li marec, budeš žíti starec“. Nejlepší detoxikací je radost, uvolnění, pohoda. Stres svírá naše tkáně a ty se nemohou zbavovat toxinů. Maso na konci zimy a zemědělská námaha na jaře okyselují organismus a jsou zdrojem biogenních solí. Pozorujme radostně přírodu, všímejme si drobností. Moudří říkají, že detail rozhoduje. Napodobujme přírodu a založme doma klíčírny. Klíčky fazolí mungo, semen ředkviček, brokolice, kapusty, slunečnic, řeřichy jsou plné bílkovin, enzymů, vlákniny, mikroelementů, vitamínů. Jsou nekalorické, tak si přidávejte. Klíčky uvolňují játra. Podle staré čínské medicíny mají na jaře krizi. Jezte ryby, mořské plody, ořechy, semínka kvůli protizánětlivým omega 3 kyselinám. Každé jídlo kombinujte s kořením kurkuma. Milujte avokádo jako zdroj mononenasycených tuků. Zlepšují citlivost na inzulin, pomůže nám shodit zimní kila. Nebojte se zázvoru, chilli papriček, skořice a česneku. Vařte v páře, pára aktivuje uvolnění živin. Investujte do moderních zařízení pro přípravu stravy. Přes všechna doporučení prospěšných pro tělo, zůstává na vrcholku, top four psychických toxinů. Emoce, stres, afirmace a láska, respektive její nebezpečná varianta. To je její nedostatek v útlém dětství, citová deprivace. S odstraněním těchto toxinů přijde jasná mysl a energie sama.

 

Jarní restart organismu